Itálie je ze všech evropských zemí na mapách nejsnáze
identifikovatelnou, neboť svým tvarem připomíná kozačku. Snad i to
je jeden z důvodů, proč právě italská obuv hraje ve světě prim. A
nejen to, ale má co nabídnout především milovníkům cestování,
protože na tomto poloostrově si přijde na své skutečně každý.
Milovníci lenošení u moře mají na výběr Jaderské moře, Iónské moře,
Středozemní nebo Ligurské moře.
Pro aktivnější cestovatelé se nabízí turistika v Dolomitech a v
zimě lyžování. Kdo je založen spíše historicky neměl by opomenout
návštěvu věčného města Říma, Pompejí či Herculanea. Obdivovatelé
umění jistě nadchne Florencie a Benátky. Je libo trochu hudby? Pak
nevynechejte Miláno a jeho slavnou operu La Scala, Veronu a operní
představení v aréně s nezaměnitelnou atmosférou, anebo se vydejte
na festival do San Réma.
Dáváte přednost spíše posezení u dobrého jídla a vína? Tak se
vydejte v Itálii kamkoli, protože všude na vás čeká vynikající
kuchyně a víno, které je doslova součástí italské kultury a
každodenního života. K prvnímu chodu obvykle patří tzv. "pasta"
neboli těstoviny připravované na mnoho způsobů. Navíc Italové mají
v nabídce více než 400 druhů těstovin. Druhým chodem bývá obvykle
masový pokrm. Doporučujeme ochutnat milánskou kotletu nebo plátek
telecího. Na konec nesmí chybět sladká tečka v podobě zákusku či
sezónního ovoce.
Někteří z vás se možná pozastavují nad tím, do kterého chodu patří
věhlasná pizza? Na pizzu chodívají Italové až večer, konkrétně
sobotní večer bývá přímo tradicí. Ačkoli se to možná nezdá,
typickým nápojem k tomuto skvělému pokrmu není v Itálii víno, jak
známe z reklamy na Pizzu Ristorante, ale pivo a pokud možno točené.
Nejoblíbenější pizzou je Margherita, která údajně vznikla v Neapoli
roku 1889. Teorií o jejím vzniku je několik, jisté ovšem je, že
hlavní role patří pizzaři Raffaelu Espositovi a manželce krále
Umberta I., královně Markétě, která tou dobou společně se svým
chotěm projížděla Neapolí. Některé zdroje uvádí, že královna
zatoužila po nějaké neapolské specialitě, a tak Esposito vytvořil
menu, které obsahovalo: pizzu s vepřovým sádlem, sýrem a bazalkou,
pizzu s česnekem, olivovým olejem a rajčaty a pizzu s mozarellou,
bazalkou a rajčaty, která královně nejvíce zachutnala a podle ní
dostala také jméno. Jiné zdroje uvádí, že královna zatoužila
ochutnat nějaké jídlo pro chudé, nebo dokonce že tento druh pizzy
již existoval a Esposito byl pouze tím, kdo jej připravil na
královský stůl a pojmenoval po královně. Zaměříme - li se na
ingredience na této pizze a především jejích barvách, zjistíme, že
jsou totožné s barvami italské trikolory: bazalka - zelená,
rajčatové pyré - červená, mozzarella - bílá. Ať je pravda jakákoli,
je nepopíratelné, že pizza Margherita k Itálii neodmyslitelně
patří. O tom svědčí i fakt, že roku 2010 byla zapsána Evropskou
unií do takzvané skupiny pokrmů STG. Jedná se o zkratku "specialità
tradizionale garantita", což znamená "garantovaná tradiční
specialita". Recept je regulován zákonem, který určuje přesný tvar
této pizzy, jak musí být připravováno těsto a dokonce i to, kde
může být pizza konzumována.
Doposud jste Itálii nenavštívili? Tak už na nic nečekejte. Že už
jste tam byli? Dokonce několikrát? Nevadí, vyjeďte znovu! Tato země
má tolik co nabídnout, že vám nebude stačit celý život k tomu,
abyste ji důkladně prozkoumali.